Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bachstage

Akkor most olyan jön, ami még biztos nem volt. Egy különleges hazai trióról van szó, akik komolyzenét dolgoznak át jazzbe.  Tipikusan az a dolog, amire az ember csettint egyet, hogy „tényleg, erre miért nem gondoltam eddig”. Viszont nem elég a remek ötlet, jó kivitelezés is kell hozzá és a Bachstage ebben is példamutató, hisz a gitár-nagybőgő-zongora triója olyan természetességgel szól, hogy azt hinnénk könnyű az ilyen. Persze a jazzben mindig van feljebb, de én nem értek annyira hozzá, hogy tudjam mennyivel.

Saját elmondásuk szerint amellett, hogy baromira élvezik ezt, még egy kicsi okító szándék is van benne, aminek létjogosultságát nem lehet vitatni. Szóval aki szereti  komolyzenét, vagy a jazz hangulatát, vagy csak úgy szimplán a zenét, mindenképp menjen és hallgassa meg őket élőben, mert a youtubeon keresztül is árad a füstös jazzklubok hangulata. Mondjuk legálisan már egyik sem füstös, de mindenki érti miről van itt szó.

Egyelőre meglepően kevesen tudnak róluk, de szeretném azt hinni, hogy egy ilyen trió is népszerű lehet itthon. Pénteken a Szimpla Kávézóban, szombaton a Könyvtár klubban leshetjük meg őket. Mindkettő ingyenes.

Kiknek ajánljuk? Azoknak, akik egyszerre akarják maffiának és műértő nemesnek érezni magukat. Meddig lesz az mp3-lejátszón? Majd ha lesz valami felvétel kiderül, addig is rá lehet szokni szépen a koncertjeikre. Emészthetőségi faktor – Hát attól függ, mennyire van már a jazz a csontjainkban.

 

Mennyire kötelező?

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7 - 8 - 9 - 10

 

0 Tovább

Kéknyúl Hammond Band

Olyan szép összefoglaló bemutatkozást küldött a Kéknyúl Hammond Band, hogy nekem csak be kell másolnom. Meg persze lusták is vagyunk. Azt hozzátenném, hogy mindenképp hallgassátok meg, mert érdemes.

Új dallal és klippel jelentkezett a Hammond-mániás Premecz Mátyás vezette zenekar, melyet az MR2-Petőfi Rádió hallgatói Akusztik című műsorunkból is ismerhetnek.

Kéknyúl Hammond Band különleges formáció: hazánkban egyedülálló felállásban játszik szórakoztatónak mondható orgonás jazz-funk-bluest. A vezető szerep mellett a basszus is a Hammond orgonára hárul, amely mellett dob, gitár és impozáns fúvós kar játssza saját szerzeményeit. A zenekar havi rendszerességgel játszik Budapesten: a legnagyobb bulihelyeken és a vérbeli, füstös pincekocsmákban egyaránt fellép - mindemellett több nyári fesztiválon is koncertezett már. A zenekar alapítója a Qualitonsból is ismert a Hammond-mániás Premecz Mátyás, - aki, hogy ne maradjunk minőségi orgonaszó nélkül, éves országos Hammond fesztivált szervez, mellette Badics Márk (dob), Jász András (alt szaxofon), Ávéd János (tenor szaxofon), Bognár Attila (pozan) és Csókás Zsolt (gitár). A zenekar debütalbuma Nahát babám címmel 2010-ben jelent meg.


Első videoklipjükre mostanáig kellett várni: az amerikai Andy Hefler énekessel kiegészülve vették fel a Future In Past Tense"című számukat, amely a 2013 tavaszára elkészülő második lemezükön is hallható lesz

November 7-én az A38-on is meghallgathatjuk őket.

 

Kiknek ajánljuk? Azoknak, akik szeretik az igényes jazz-funk-blues zenét, azaz nagyjából mindenkinek. Meddig lesz az mp3-lejátszón? Ha minden igaz, nem csak pár hónapig. Emészthetőségi faktor – Nem kell sokat várni, hogy újra betegyük.
 

Mennyire kötelező?

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7 - 8 - 9 - 10

 

0 Tovább

Robert Downey Jr.

Ő a Vasember, Sherlock Holmes, Kirk Lazarus, vagy Harry Lockhart: ő Robert Downey Jr., akinek olyannyira átüt a valódi karaktere az összes szerepén, hogy nehéz elképzelni kevésbé vagánynak élőben. Nem kéne csalódnunk. Azt már kevesebben tudják, hogy lemeze is jelent meg. Énekelt előtte is itt-ott, de ebben az anyagban forrt ki teljesen ez az iránya. Amúgy nem fogja folytatni, elmondása szerint. Legyinthetnénk, hogy minden sztárnak van könyve, meg lemeze és saját WC illatosítója is, de ez a korong tényleg jó, különben nem mutatnám be. Robert Downey Jr. zongorázik és énekel, valamint a tízből nyolc a saját szerzeménye (kis segítséggel). Ha azt mondjuk, hogy az ilyen világsztárok, akik játsszák a nagy vagányt, valójában érzékeny lelkek, akkor ez a lemez, ezt alátámasztja. Ezt az oldalát, nem igazán lesz alkalmunk elkapni a képernyőn.

Az album stílusa a jazz és folk jelzőkkel jellemezhető a legjobban.

Az elején tiszta Bruce Springsteen. Őrület!

 

Mihez ajánljuk? Csillogó és tágas new yorki szállodaszobákból szomorúan kinézni a fényben úszó városra öltönyben egy jó minőségű whiskyvel a kézben. Emészthetőségi faktor – Aki ismeri a stílust annak könnyed popzene lesz, aki nem az majd kínosan feszeng egy kis darabig. Meddig lesz az mp3 lejátszón? A következő vasemberig. 

  

Mennyire kötelező?

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7 – 8 – 9 – 10

 

"To move with a man like me
This is a habit I'm breaking now forever
She just don't have mind to see
I'm weary from trying to shake it"

 

Ez szólt Kiss Kiss Bang Bang stáblistája alatt

 

0 Tovább

Shining

Több banda is fut Shining néven, ez a cikk a norvég együttesről szól. Eredetileg akusztikus jazz kvartettként indultak, de sok évnyi kísérletezés után kikötöttek a metálnál. Az érdekesség, hogy a jazzes elemeket ennek ellenére sem hagyták el, sokkal inkább összeolvasztották a két látszólag igen távol álló műfajt. Sőt még egy kis klasszikus zenét is csempésztek bele. Persze ez nem azt jelenti, hogy az emberek nagy része pár percnyi hallgatás után nem azt mondaná, hogy ez valami beteg hörgős deathmetál katyvasz, hagyjuk őket békén ezzel. Pedig nem az. Sokan keverik a műfajokat manapság, ez divat, de ahogy ők csinálják, úgy senki más. Nem a különböző stílusokat halljuk a zenéjükön, hanem egy egészen újnak a születését. Előre szólunk, hogy csak azoknak ajánljuk, akik szeretik a keményebb, bonyolultabb és elmebeteg zenéket. Másoknak csak zaj lesz.

Mihez ajánljuk? Megőrülés esetére, amikor telerajzolunk minden falat összeesküvés-elméletekkel gondosan ügyeljünk, hogy ez menjen a háttérben, amikor ránk nyitnak az aggódó barátaink, rokonaink. Meddig lesz az mp3-lejátszón? Vagy egy napig, vagy évekig. Emészthetőségi faktor – Nagyon nehéz zene, koncentrálást és időt igényel, viszont meg is hálálja.

  

Kedvenc albumunk: Blackjazz

  

Mennyire kötelező?

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7 – 8 – 9 – 10

  

„Exit sun

Sunborne son

Sinful one

Madness done”

0 Tovább

NemZeneakadémia

blogavatar

ezt ismered?

Legfrissebb bejegyzések

2012.10.31.
2012.04.13.

Utolsó kommentek