Egy walesi formációról van szó, akikről azt kell tudni, hogy eddig tíz nagylemezük jelent meg és, hogy a világ egyik legjobb együttese. 1986-ban alakultak, de az egyik tag hamar ki is vált és jött helyette Richey Edwards, akit mindig megemlítenek, ha a zenekarról szó van valahol, hisz a gitáros 1995 február 1-jén eltűnt. A kocsiját később megtalálták egy hídnál, úgyhogy nem nehéz kitalálni mi történt. Persze, ahogy lenni szokott, úgy most is vannak, akik mindenfélét belelátnak ebbe, és úgy hiszik él még valahol, de akár igazuk van, akár nem, 2008-ban halottá nyilvánították Richeyt. A zenekar amúgy azóta sem bővült új taggal, hanem trióként folytatták a zenélést és tucatnyi zseniális albumot adtak ki.

 

Leginkább az alternatív rock kategóriába sorolják őket, de pár szám meghallgatása után, mindenki tudni fogja, miről van szó. Épp tavaly adták ki a válogatáslemezüket, ha valaki ismerkedne velük. A szövegeik sem mindennapiak, hisz gyakran politizálnak benne, és nem olyan „monnyonle” stílust kell elképzelni. Ott van például a híres If You Tolerate This Your Children Will Be Next című számuk, ami a spanyol civil háborúhoz köthető. Persze nem csak politikáról énekel James, nem kell aggódni, van itt minden az amerikai elnöktől kezdve, a szerelmen át, egészen az identitásválságig. Ha jól emlékszem (és jól), láttam is vele egy interjút, amiben arról beszél, hogy ahogy öregedtek úgy jöttek, rá hogy a rockandroll mégsem a leghatásosabb módja a világ megváltásának.

A lényeg, hogy vétek kihagyni őket, és hogy mennyire? Ki is osztom rá az első tízest a honlap történetében, ami pedig nagy szó, legalábbis annak terveztem.

Mihez ajánljuk? Lázadáshoz, szerelemhez, kilátástalansághoz, vagy örömhöz is akár. Emészthetőségi faktor – Albumonként változó. Például a Postcards from a Young Man album nagyon könnyen megszerethető, de van, amelyik sokkal több hallgatást igényel annál. Meddig lesz az mp3 lejátszón? El sem tudod képzelni.

Kedvenc albumunk: This Is My Truth Tell Me Yours, Send Away the Tigers... (és még sok másik)

 

Mennyire kötelező?

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7 – 8 – 9 – 10 

 

"We don't talk about love we only want to get drunk
And we are not allowed to spend
As we are told that this is the end

A design for life
A design for life
A design for life
A design for life"