Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Top 10 Korn lemez

November második napján jelent meg az elmúlt húsz év egyik legmeghatározóbb zenekarának a tízedik lemeze. Ez a együttes nem más, mint a nu metál egyik atyja, név szerint a Korn. Az egyike formációknak, akik Ross Robinson keze alatt egy új műfaj létrehozói és úttörői voltak. De a Korn nem csak abban tűnik ki, hogy egy teljesen egyedi és máig utánozhatatlan hangzást hozott a rockzenébe, hanem azon kevés együttesek között van, akik albumról albumra meg tudnak újulni.

Minden lemezük egy teljesen más arcot mutat és hangulatot áraszt, nincs két egyforma, még csak hasonló sem, mégis a Korn aura mindet ugyanúgy belengi. Az a mély, súlyos, kissé misztikus, kissé borongós, és nem kissé beteges világ, ami nagyban köthető korunk egyik legnagyobb énekes-zsenijéhez, Jonathan Davishez. Bár hiba lenne, ha ennél kisebb jelzőkkel illetnék a többi jelenlegi- vagy extagot. A történetüket nem fogom leírni, ezeket mindenki megtalálja a neten, viszont a zeneakadémia most egy toplistával tiszteleg a bakersfieldi ötösfogat előtt.

Egy banda előtt, akik nem csak új stílust hoztak létre, hanem állandóan próbálkoznak valami újjal előállni, még ha ez kockázatosabb is, mint az a biztonsági játék, amit a legtöbb zenekar játszik mai napig.


 

10. Korn III: Remember Who You Are (2010)

Tavaly az eredeti producerükkel próbáltak visszatérni a gyökerekhez. Ez amúgy is divat mostanság. Ha nem is teljesen sikerült ez, attól még a lemezen semmi szégyellnivaló nincs. Egyik legnyersebb munkájuk lett, ami furcsának is hatott tőlük 2010-ben, de remekül reprezentálta, hogy mindenféle effektek nélkül is tudnak még jó zenét írni. Ennek ellenére ezt kellett utolsó helyre raknom. Nem azért mert rossz, hanem mert a többi jobb. Nagy a különbség.

Hallgass bele: Let the Guilt Go, Oildale, Pop a pill

 

09. The Path of Totality (2011)

Csalódtam ebben az albumban, de talán ez kissé az én hibám is. Olyan magas elvárásokat támasztottam, hogy azokon szinte lehetetlen lett volna nem elhasalni. A Korn és a dubstep keveredése zseniális ötlet, nagyon passzolnak egymáshoz. Mindkettő nagyban táplálkozik a basszusokból és ha a Korn beteges és misztikus dallamvilágát hozzáadjuk az egyik legőrültebb elektronikai stílushoz, akkor abból nem sülhet ki rossz. Nos, nem is sült. Viszont jobb is lehetett volna, mert úgy érzem rengeteg ziccer maradt el ezen a korongon. A lemez előtti két beharangozó nóta (Get Up, Narcissistic Cannibal) olyan szintet állított fel, amit sajnos a legtöbb számnak végül nem sikerült megugrania. Először a zenekar történetében majdnem előfordult, hogy pár számot egyenesen középszerűnek és unalmasnak titulálhatnánk, viszont az elektronika megmenti őket ettől, vagyis legalább próbálja kendőzni. Nem kérdés, hogy ez is sokat forogni, és több rajta a jó szám, mint a nem, de azt reméltem, hogy olyanokat írhatok majd, hogy újabb forradalmat indítottak egy elejétől végéig zseniális albummal. Higgyétek el, magamnak volt a legnehezebb beismerni, hogy nem tehetem.

Hallgass bele: Narcissistic cannibal, Way too far, Fuels the comedy

 

08. Untitled album (2007)

Valahogy nagyon más ez lemez, mint a többi. Pedig van ami elsőre sokkal jobban különbözik, de ez teljesen új alapokra helyezte a Korn zenéjét. Mintha mindent stílusjegyüket újragondolták volna és megforgatták volna valamiféle fúziós pácban. Az eredmény itt is egy teljesen új Korn élmény, persze az már nem meglepetés, hogy ez is működik. Kevés számra tudnám azt mondani, hogy nem hibátlan, de bele tudnék kötni, ha nagyon akarnék. Mégis együtt egy olyan dalcsokrot alkotnak, ami még az ő szerteágazó diszkorgráfiájukban is kilóg kicsit a sorból.

Hallgass bele: Hold on, Kiss, Sing Sorrow

 

07. See You on the Other Side (2005)

Ez az első lemez, amit már nem az eredeti felállásban rögzítettek, jött is a sav rájuk, hogy Head nélkül már nem az igazi, de ezt minden albumoknál megkapják valakitől, hogy már nem az igazi a Korn, szóval ezeket engedjük is el fülünk mellett. Az anyag tömve van jó számokkal, és talán ez a legslágeresebb és legemészthetőbb is a tíz közül. Mennyiségen sem spóroltak, a két korongos verzión 17 szám kapott helyett és egyikre sem tudnám nyugodt szívvel azt mondani, hogy nem hiányozna. Kevés művükbe van belepasszírozva ennyi ötlet és sokszínűség.

Hallgass bele: Throw me away, Love song, Liar

 

06. Take a Look in the Mirror (2003)

Mit kell tudni erről? Például, hogy ez az utolsó kiadványuk az eredeti felállásban. Meg azt hogy ez talán a legkevésbé egységes lemez mind közül. Ez nem feltétlen negatív dolog, inkább egy észrevétel. Mondhatnánk, hogy olyan mintha az addigi öt album lemaradt számai lennének, de ahhoz túl jók. Egyszerűen csak egy remek lemez, remek számokkal, amiből valahogy hiányzik a kohézió, ami 9 egységes album mellett inkább érdekes, mint bármennyire is frusztráló. Egy szimplán jó bandának lehetne a bestof-ja, de nekik csak egy közönséges mezei korongjuk. Az aurája mindenképpen tanítanivaló.

Hallgass bele: Counting on Me, Break some off, Y'all Want A Single

 

05. Life Is Peachy (1996)

Ez talán a legsötétebb és legbetegebb kiadványuk. Olyan mintha egy őrült tudatába merülnénk alá, aki amúgy is épp be van állva. Hátborzongatónak tűnik? Nos, az album bizony ilyen. Ez még csak a második album volt, de már itt látszott, hogy mernek kísérletezni, mert merőben eltér a bemutatkozó művüknél. Amúgy innentől kezdve a listán (ezt is beleértve persze) nyugodtan tekinthetjük az összes lemezt maximális pontos zseniális alkotásnak. Csak hogy ne kelljen mindig mondanom.

Hallgass bele: Chi, A.D.I.D.A.S., Wicked

 

04. Issues (1999)

Ez a lemez klasszikus. Ez tény. Ha nem próbáltam volna némi objektívságot belevinni a listába, akkor könnyen lehet, hogy az ezüstéremig csúszott volna fel az Issues. A többi lemezzel ellentétben ez tele van kis átvezetőkkel, amik tovább növelik az egységet. Kevés hangulatosabb zene van a világon, mint ez. Lehetnek sokszínűbbek, profibbak vagy fülbemászóbbak, de hangulatosabbak nem igen. Az aura, amit elejétől végéig körbelengi egyszerűen utánozhatatlan. Számonként lebontva megállapíthatjuk, hogy külön-külön is megállják a helyüket, de úgy nem érdemes vizsgálni. Ez nem egy, hanem az album. A zene egyetemes történetébe sok helyen nyomott hagyott a Korn, ez a lemez például az egységesség és a hangulatosság egyik legjobb iskolapéldája a „Hol kezdődik a jó album?” fejezetben.

Hallgass bele: Falling away from me, Make me bad, 4U

 

03. Follow the Leader (1998)

Itt volt talán az egyik legélesebb a váltás, amikor is a Life is Peachy után előálltak egy ilyen albummal. Súlyos és borongós maradt, de teljesen más megvilágításban. Nem egy rappel tarkított tétel van rajta, amik elsőre kilógnak, de pár hallgatás után rájön az ember, hogy ez a kettőség adja meg a lemez ízét. Sokaknak ez a kedvenc Kornja, nincs gyengepontja, az első hangtól az utolsóig mestermű. Nehéz ezt még bővebben kifejteni, hallani kell.

Hallgass bele: Freak on a leash, B.B.K., Got the life

 

02. Korn (1994)

A lemez, amivel minden indult. A lemez, amivel a Korn lefektette a nu metál egyik alapkövét. A lemez, ami zenetörténelmet írt. Nehéz róla nem szuperlatívuszokban beszélni, hisz ennyi idő távlatából sem vesztett semmit fényéből, ma is bárhol megállná a helyét, nem csak az idő szépítette meg. Akkoriban meg egyenesen forradalminak tűnhetett. A Kornnak sikerült már az első kiadványukkal kivívni mindenki tiszteletét és már akkor elfoglalták az őket megillető helyüket a legendák közt, amit az utána lévő albumokkal betonoztak véglegessé.

Hallgass bele: Blind, Clown, Shoot and ladders

 

01. Untouchables (2002)

Hagyjuk azt, hogy ez a Korn legjobb lemeze, mert így nem elég pontos. Ez a világ legjobb lemeze. Még úgy is, hogy van benne egy-két dal, ami kicsit háttérbe szorul, igen, még így is az. Ez a lemez a legsúlyosabb az egész életművűkben. Olyan mélyre áss alá az emberi lélekben, hogy amíg nem hallottad az Untouchablest, azt sem tudtad, hogy ezek a mélységek léteznek. Hátborzogató, amit teremtettek, az ember nehezen hiszi el, hogy ennyi eposzi nagyságú, mély és súlyos számot fel lehet passzírozni egy cd-re. Pedig lehet. Itt a bizonyíték. Ez az album minden hibájával együtt mutatja meg azt, hogy hol kezdődik a tökéletesség.

Hallgass bele: Here to stay, Thoughtless, I’m hiding, Hating

 

 

A Kornban minden benne van, ami egy jó zenekarba kell. Sokszínűség, kísérletezés, folyamatos megújulás, zseniális témák, profi zenészek. A gyönyörű énektémáktól, a vad hörgésekig. Minden munkájuk minőségi, hiába húzza állandóan valaki a száját, hogy ez már nem hiteles. Szerintem pedig pont attól hitelesek, hogy mindig azt játszanak és úgy, amit akarnak, fittyet hányva az elvárásokra. De persze akik mindig új utakat taposnak ki számíthatnak is az ilyen kritikákra, viszont ők is fogják a legértékesebb dolgokat megalkotni, még ha ezt sokszor majd csak utólag is ismerik el.

0 Tovább

A Youtube-generáció

Az nem feldolgozás, ha egy zenekar az egyben eljátsza a dalt. Még az sem, ha itt-ott változtat. Vagy átkonvertálja más stílusba. Az sem túl nagy tudomány. Egy jó feldolgozás ott kezdődik, hogy nem is érzed rajta azt a fura utóízt, amit ilyenkor szoktál, hogy ismered az eredetit, netán jobban is szereted. Teljesen más élményt ad, alapjaiban értelmezi újra a dalt.

Lehet szidni a youtubeot mindenfélért. De van egy nagyon pozitív jelenség, ami hozzá köthető. Méghozzá az, hogy tényleg bárki befuthat, ha le tud tenni valami egyedit és jót. Akkor az terjedni fog, mint a vírus. Josie Charlwood is ezen generáció egyik legújabb üdvöskéje. A Gorillaz együttes Feel Good Inc. nevű számát alakította saját képére, és valami olyan elbűvölő és magávalragadó lett a végeredmény, hogy azt kell mondjam: itt kezdődik egy feldolgozás.

Ezen kívül saját számai is vannak (méghozzá jók). Szóval érdemes lesz figyelni, hátha egy újabb csiszolatlan gyémántot sodort ki a youtube-hullám.

0 Tovább

Sziget gyorstalpaló - Az utolsó

Na akkor itt az utolsó Sziget gyorstalpaló, egy gyors hajrá, de ne sírjon senki utána, hisz a lényeg csak most következik. Az előző posztban megbeszéltük a magyarokat. A legtöbben pedig a külföldi felhozatalt. Tudom, hogy sok hiányzik, de ha valaki követte a sorozatot, akkor ez is elég volt neki szerintem. Felén sem lesz ott az ember. Nem lehet annyi felé szakadni.

És ne feledjük, hogy a nagyobb színpadokon kívül is van világ, ahol lehet ugyanolyan jó, sőt jobb zenék mennek. Szóval arra is látogassunk el bátran. Meg ugye egy rakás nem zenével kapcsolatos program is lesz, amikből érdemes majd mazsolázni.

A lényeg, hogy igyunk, drogozzunk és szexeljünk. A lényeg, hogy érezzük jól magunk. Végtére is fesztiválon leszünk.

Ott találkozunk!

(A kép alatt az utolsó nyolc zenekar-bemutató)

0 Tovább

Jó magyar koncertek a Szigeten

Akkor most jöjjenek a magyarok. Tudom, hogy a külföldiekből sok jó kimaradt (Lostprophets, de rég is várunk egy magyar koncertre, Chemical Brothers, Pulp…), de meghagyom a felfedezés örömét legalább. Persze csak a lustaságom akarom ezzel megmagyarázni. Ha lesz, időm lehet mégis jön egy, hogy megnyugtassam a lelkem.

De most nézzük a magyarokat. Azokat, akiknek erősen ajánlott a koncertje. Az ismertebbeket értelemszerűen nem fogom bemutatni, inkább azokra koncentrálunk, akik lehet eddig elkerülték a figyelmed. Szóval Tankcsapdát ne keressétek itt. Meg amúgy sem.


Lajkó Félix és zenekara

Kik ők? Egy magyar hegedűművész (és a zenekara ugye). A hegedű mellett a zongorával és a citerával is remekül bánik. Sőt még saját filmje is volt, ami díjat vitt haza a filmszemlén. Érdekel engem? A magyar népzenéből is táplálkozik, de ez csak egy része. A dzsesszből és a kortárs zenéből ugyanúgy merít. Kevés olyan zenészünk egyike, aki világszerte ismert és elismert. A Szigeten is nagy nevekkel lép fel. Hogy hangzik? Mivel készüljek? Egy kis büszkeséggel a külföldiek előtt, hogy: igen, ő magyar. Hol és mikor? Pesti Est Színpad – Augusztus 11. (csütörtök), 18:15

 

Salvus

Kik ők? Egy szegedről indult rockzenekar, akiknek ma már pesten van a bázisuk. Progresszív metál jelzővel szokták illetni. De ha érthetőbben akarjuk körülírni, akkor mondjuk úgy, hogy zseniális alapokra, zseniális ének. Két fajta zene van. Az egyik elsőre megfog, de hamar elenged. Ez a másik fajta. Kell neki pár hallgatás, de utána sosem unod meg. A szövegeik is kiemelik őket az átlagos magyar rockzenekarok közül. A Szigeten azért léphetnek fel, mert –nem érdemtelenül- megnyerték az Unicum tehetségkutató versenyét. Érdekel engem? Dallamos rockzene, intelligens szövegekkel. Ha ez lázba hoz, mindenképp. Ja és igen. Nagyon jók élőben. Mivel készüljek? A két nagylemezükkel például. Mindkettő ingyenesen letölthető a honlapjukról. Hol és mikor? Unicum Music Pub – Augusztus 10. (szerda), 18:30

 

Žagar

Kik ők? Még egy zenekar, aki híresebb külföldön, mint itthon? Igen. Elektromos-alternatív zenét játszanak és már három lemezük is megjelent. A Wings of Love számukról például azt kell tudni, hogy második lett a Nemzetközi Dalszerző Versenyen és azt, hogy a legtöbben meglepődnek, amikor megtudják, hogy magyar zenekar írta. Érdekel engem? Nagy az esélye. Nézz körül a youtubeon, és szerezd meg valamelyik lemezük. Mivel készüljek? Legalább annyi büszkeséggel, mint a Lajkóra és az sem árt majd, ha pár számot teli tüdőből tudsz majd ordibálni énekelni. Hol és mikor? A38-WAN2 Színpad – Augusztus 12. (péntek), 18:40

 

Anna and the Barbies

Kik ők? Egy magyar zenekar. Nem is tudom hogyan jellemezzem. Rock/Rockandroll-nak mondanám, a Voltos koncert alapján, de a lemezen már nem mindig. Mindegy. Egy remek magyar banda, akiknek a sava-borsa bizony élőben jön ki. Érdekel engem? Igen. Ezt látni kell és tanítani. Így kell hangulatot csinálni egy koncerten. Mivel készüljek? A Nyuszika című számot azért vágd be, hátha feljuthatsz énekelni Annával. Hol és mikor? MR2 Színpad – Augusztus 13. (szombat), 16:00

 

Szabó Balázs Bandája

Kik ők? Miután Fenkadeli úgy döntött, hogy politizálni akar a zenében a Suhancos szétvált és Szabó Balázs új projektbe kezdett. Ebből lett a nem túl kreatív nevű Szabó Balázs bandája. Ez senkit se riasszon el, mert a zene annál inkább az. Meg úgy látszik, a hegedűsök szeretik az ilyen bandaneveket. Hol Balázs zseniális hegedűjátékára, hol bluesos/dzsesszes gitárra, hol egészen rockos alapokra épít és persze Balázs remek énektémáira. Fogós zene, és esélyes, hogy nemsokára nagyon be fog futni. Nekünk lenne kínos, ha nem így lenne. Érdekel engem? Magyaros popzene. Akinek a hegedű elsőre kicsit riasztó se adja fel. Lehet, hogy új még neki ilyen zenében. Mivel készüljek? A honlapjáról neki is letölthető mindkét nagylemeze ingyen, de látatlanul is meg fog fogni. Hol és mikor? Nagyszínpad – Augusztus 12. (péntek), 16:00

 

Soerii & Poolek

Kik ők? Ezzel kicsit bajban vagyok. Hogyan jellemezzem? Úgy lesz a legegyszerűbb, ha idézek a honlapjukról: Még mielőtt alámerülnénk a részletekben, mondjuk ki: a Soerii & Poolek jelenleg a legmenőbb cucc a városban. Annyira menő, hogy már szinte fáj. Punktum. Táncoló törpe, topless táncoscsajok, műanyag állatkák, széttekert popslágerek, őrületes diszkó infernó, feledhetetlen színpadi produkció, art és pop, all stars válogatott, titokzatos művésznevek és ismert fejek. Érdekel engem? Ha nem azokba tartozol, akik semmilyen poént és iróniát nem vesznek és ezért nem győzik youtube-on kifejteni, hogy ez nem zene, mert a mai fiatalok és amúgy is miért ne. Szóval akkor (főleg) részegen megéri elnézni. Mivel készüljek? A nagyobb slágerekkel. De ne egyedül énekeld majd, hanem haverokkal ölelkezve dülöngve. Hol és mikor? A38-WAN2 Színpad – Augusztus 10. (szerda), 18:40

 

 

colorStar

Kik ők? Stílusát tekintve nehezen behatárolható, zenéjükben ugyanúgy felfedezhető a jazz, a népzene, mint a rock, vagy a különféle elektronikus zenék. – mondja Wiki és mi még hozzátennénk, hogy nagyon kellemes hallgatni, szóval ajánlott forgatni a lemezeiket. Amúgy ’96 óta léteznek, úgyhogy nem most kezdték. Biztos ismered pár számukat, csak nem tudod, hogy az övék. Érdekel engem? Stabil rajongótáboruk van, de lehet csak azért nem tartoztál eddig oda, mert valahogy elkerülte a figyelmed. Egy esélyt mindenképp adj neki. Mivel készüljek? Az összes lemezük összes számával. Vagy csak párral. Az is jó. Hol és mikor? A38-WAN2 Színpad – Augusztus 11. (csütörtök), 18:40

 

Turbo

Kik ők? Rock and roll, grunge, progresszív, garage. Ezt mind mondják. Amikor utoljára láttam őket élőben még nagyon underground voltak és egomban játszottak (talán) az idoru előtt. Mára viszont már ismertebbek és a kritikusok is méltatták ám új lemezüket, bár már az EP-jük is pozitív visszhangra talált. Érdekel engem? Akarsz egy tehetséges feltörekvő magyar zenekart támogatni, azzal, hogy te is ott csápolsz. Igen? Naná, ki ne akarna? Mivel készüljek? Jó magyar szokás úgy látszik, hogy ingyen elérhető a lemez a honlapon. Ez itt sincs másképp. Hol és mikor? MR2 Színpad – Augusztus 12. (péntek), 17:00

 

Pluto

Kik ők? Egy alternatív zenekar. Az énekese együtt zenél Bérczesi Róberttel (Hiperkarma) a Biorobotban és elmondása szerint ez is erősen hatással volt az új lemezre, ami minden eddiginél slágeresebb lett. Most kezdenek a köztudatba befutni, pedig régen is jók voltak. Érdekel engem? Dallamos magyar zene. Olyan petőfirádiós alternatív, tudod. Nehéz nem szeretni. Mivel készüljek? Nekik nem tölthető ingyen (legalábbis a honlapról nem) szóval a youtubeot ajánlom. Hol és mikor? Nagyszínpad – Augusztus 11. (csütörtök), 16:00

 


és persze őket is ajánljuk: Kerekes Band, Subscribe, Superbutt, Freshfabrik, Brains, 30Y, Eric Sumo Band, Hiperkarma, Vad Fruttik, Isten Háta Mögött, The Carbonfools, EZ Basic...

0 Tovább

Sziget gyorstalpaló - V. rész

Nincs sok hátra, eljött a hajrá ideje! Még lesz egy vagy két bemutató a külföldieknek, és egy külön poszt a magyaroknak. Plusz tervezek egy olyat, amiben a Sziget nem-zenei programjainak járunk utána. Addig is itt a mai házifeladat.

Rise Againts
Kik ők? Amerika egyik leghíresebb punkrock zenekara. Elég stabil mind a rajongótáboruk, mind a lemezeik színvonala. A punkhoz értenek és azt is tolják lemezről lemezre komolyabb újítások nélkül. De hát, ha jók ebben miért is kéne változtatni? Szövegeikre inkább jellemzőek a politikai és társadalmi témák, mint a szakítás és nyafogás. Bár ez az egész zenekar vegetáriánus dolog kicsit sok már szerintem. Érdekel engem? Szereted a jófajta lendületes és fogós gitárzenét? Ugye igen. Ki ne szeretné?  Mivel készüljek? Az idei lemezükkel és egy kis zöldségkúrával. Hol és mikor? Nagyszínpad – Augusztus 10. (szerda), 18:00

 

Motörhead

Kik ők? Annak, aki legalább egy lemezt végighallgatott, amiben torzított gitár van, valószínűleg nem kell bemutatnom a Motörheadet. A többieknek álljon az itt, hogy egy ősi brit rockzenekarról van szó, akik már ’75 óta koptatják a pengetőket. Ennek megfelelően tucatnyi lemezük mellett, legalább annyi slágerük is van. Amúgy meg ez lesz a jubileumi tízedik fellépésük kis hazánkban. Érdekel engem? Akarsz élő rocklegendákkal együtt zúzni? Mivel készüljek? Mivel válogatásuk is több van, mint egy átlagzenekarnak rendes stúdiólemez, ezért keress egy válogatást a válogatásokból. Hol és mikor? Rock-Metál Színpad – Augusztus 10. (szerda), 20:30

 

Dubfire

Ki ő? Egy híres amcsi DJ, aki a Deep Dish nevű progresszív house formációból kilépve szólókarriert kezdett, de immáron már a techno stílusban. Bár még nem nyert Grammy-t, mint a Deep Dish-el, a szakmai elismeréseknek nincsen híján így sem. A Szigetre Carlo Rio-val érkezik. Érdekel engem? Ha szereted a technot, akkor nem kérdés. Ha meg egy jó táncolós bulizós színpadot keresel majd abban az időtájban, nos, akkor sem kérdés. Mivel készüljek? A legjobb formáddal az ellenkező nemnek. Hol és mikor? Burn Party Aréna – Augusztus 12. (péntek), 22:00

 

Oi Va Voi

Kik ők? Egy brit banda, akiknek elég nehéz behatárolni a stílusuk. Zsidó zeneként kategorizálják egyes helyeken és ezt sok-sok hatással árnyalják. A wiki kiemeli a magyar népzene hatását. Nahát. Nem először játszanak a Szigeten, de most volt egy év kihagyás. A felállás sem az, ami a kezdetekben volt. A két régi énekes már szólókarriert kezdett, ahogy lenni szokott. Nem mintha az újakra panasz lenne. Érdekel engem? Azt mondják egyesek vétek kihagyni, szóval ott a helyed, ha nyitottabb a zenei ízlésed, mint annak a rockernek aki már délután négykor épp a metál színpadnál hányja majd le az Ossianos pólóját. Mivel készüljek? Nem fontos semmivel. Élőben sokkal jobban átjön, mint lemezen. Hol és mikor? Pesti Est Világzenei Színpad – Augusztus 12. (péntek), 21:30

 

Good Charlotte

Kik ők? Ha a Rise Againts-ot mint punkbanda jellemeztük, nem lenne helyénvaló őket is ekként aposztrofálni. Legyen inkább tini-punk némi elektronikával fűszerezve. Nem azt mondom, hogy csak tinik hallgathatják, de valahogy ezzel a jelzővel tudnám megkülönböztetni őket. Sőt, ahogy az első lemez óta távolodtak a gyökereiktől úgy egyre inkább ezzel lehet jellemezni. Érdekel engem? Laza, slágeres punkzene, nehéz őket utálni. Sokaknak mégis megy. Egy próbát mindenképp megér. Mivel készüljek? A Greatest Hits lemezükkel, és akkor semmi sem érhet váratlanul. Hol és mikor? Nagyszínpad – Augusztus 11. (csütörtök), 18:00

 

Trentemøller

Ki ő? Egy dán elektronikus zenész, akiről a Sziget honlapja csak így ír: igazán kifinomult ízlésű elektronikus zenész, aki progresszív módon közelít a house-hoz nyitva a techno minimalista irányzatra, valamint az ambientesebb és chilloutosabb zenék, hangok, hangulatok felé. És hát ki vagyok én, hogy ezt felülbíráljam? Érdekel engem? Nekem egy olyan elektromos zenének tűnik, ami a táncikálás helyett az érzelmekre próbál hatni. Érdekesen hangzik? Mivel készüljek? Tele érzelemmel és ne várj nagy tombolást, mert akkor csalódni fogsz. A komolyabb éned vidd. Hol és mikor? Nagyszínpad – Augusztus 12. (péntek), 19:30

 

Prince

Ki ő? Ő kérem alássan, a nulladik nap sztárja. Gondolkoztam, hogy írjak-e róla, mert aki kiad 13ezret érte, az eléggé ismeri, de ugye a sátras jeggyel rendelkezők őt is megcsodálhatják. Elektronikus zenész, de nem keverendő a mostaniakkal. Bár igazából már számos stílusban alkotott, és a korral is haladt némileg. Van az a lista a Rolling Stones magazinnak, amiben benne vannak a legjobb albumok, tudod. Négy lemeze van benne a top 500-ban, míg a számos listában hét dala. Bár én személy szerint nem tartom sokra ezt a listát, azért valamit jelez. Érdekel engem? Ha eddig nem hallottál róla, már lehet késő elkezdeni, de kitartással minden lehetséges. Legalábbis nekem ezt mondták. Mivel készüljek? Van egy 2008-as koncertalbuma. Az jó lesz. Hol és mikor? Nagyszínpad – Augusztus 9. (kedd), 19:00

 

Manic Street Preachers

Kik ők? Ők vasárnap este a kötelező program. Na jó, megpróbálok kevésbé elfogult lenni. Egy walesi rockbanda, akik már a kilencvenes évek elején befutottak és azóta töretlen a sikerük. A szövegeiktől nem áll messze a politikai felhang. Anno még punk zeneként kezdték, de az okosok szerint ma már az indie rock vagy alternatív rock kategóriába sorolhatjuk őket. Érdekel engem? Szereted a jó zenét? IGEN? Ja, lehet. Mivel készüljek? A legutóbbi Postcards From a Young Man album eléggé slágeres és könnyen emészthető (és zseniális) úgyhogy én azzal kezdeném. Utána meg. Hol és mikor? Nagyszínpad – Augusztus 14. (vasárnap), 19:45

 

Socalled

Kik ő? Egy kanadai rapper. De ne szimpla rapnek képzeljük a zenéjét. Hiphop vagy kelzmertől egészen a dnb-ig, vagy épp a különböző népzenékig van itt minden. Érdekesen hangzik? Az is. Érdekel engem? Biztos van olyan száma, ami megfogna. Ha szimpatizálsz a világzenével, akkor mindenképp adj neki egy esélyt. Mivel készüljek? Például a májusban megjelent új albumával. Hol és mikor? Pesti Est Világzenei Színpad – Augusztus 14. (vasárnap), 17:00

 

0 Tovább

NemZeneakadémia

blogavatar

ezt ismered?

Utolsó kommentek