Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Főnix

 

Nem szűntünk meg, inkább csak vihar előtti csendnek mondanám. Már megint, mindig csak az ígéretek, tudom. Hamarosan újabb szintre lépünk, és videóblogolásra adjuk fejünket. Egy hetente jelentkező 8 -10 perc körüli zenei műsorral, amiben minden benne lesz, amit a témát kicsit is érinti. Rövid hírek, lemezek és zenekarok bemutatása, interjúk, koncertajánlók, klipbemutatók, fesztiválok és egyéb elvont dolgok, amit csak a videó műfaján keresztül lehet megoldani. A stílus kötetlen, dinamikus és remélhetőleg kissé őrült és szókimondó lesz. Persze idő lesz mire beletanulunk, de nem aggódom, mert ebben a műfajban kicsit több tapasztalatunk van, mint az írásbeliben.

A blog mellette lehet, hogy fog futni, lehet hogy nem, még kiderül. Egyéb érdekesség; írt a Zeneakadémia, hogy a jövőben legyek szíves ne használni a Zeneakadémia nevet. Hát ez nem így megy. Na szóval most gyakorlunk és ötletelünk egy ideig, majd visszatérünk videóstul.

 

0 Tovább

Macklemore

Ha a rapzene kerül szóba a legtöbb embernek nem sok jó dolog jut az eszébe. Egoista nagyfiúk ülnek tunningolt kocsikban aranylánccal és arról szövegelnek, milyen nehéz sorból emelkedtek fel, és persze mindenki bólogat. Vagy a partykról és csajokról megy a rap, miközben ugyanúgy bólogatnak és mutogatnak. Sajnos nem véletlen ez ugrik be a legtöbb embernek, hisz ezt látni az MTV-n (már ha nagy ritkán ad még klipet), és amúgy is a rapzenék túlnyomó része még mindig ilyen. Van pár téma, és mindig azok körül forog az összes szám, nem túl sok eredetiséggel elmesélve ugyanazt.

De ne higgyük, hogy a rap tényleg csak ennyi lenne. Itt is egy pozitív -ha nem a legpozitívabb- példa a korunkból. Ő Macklemore. Sok helyen tetten érhetjük a minőséget, amit képvisel. Az egyik legfontosabb része ennek a szövegei. Sokszor komoly témákat feszegetnek, hatásosan és jól megírva, őszinteséggel és cenzúra nélkül. Persze vannak lazább számai, amik meg a másik véglet. Ezek is ízlésesek és igen viccesek. Nem csak komolykodni tud, hanem bolondozni, és öröm látni ezt a két végletet egy emberben, miközben sose megy a minőség rovására.

Másfelől ott vannak a klipjei, amik minden esetben magasabb színvonaltat képviselnek a sok éves átlag. Ha komoly, akkor szinte filmes beütésű, ha bulizósabb, akkor kellően humoros és bolondos videókat hoz. Hozzunk is pár példát miért ezek a szuperlatívuszok és utána mindenki eldönti mi igaz belőle.

 

WINGS

Az egyik legjobb száma, véleményem szerint. Felületes néző azt hiheti, hogy egy Nike reklám az egész, miközben valójában a nagy cégeket bírálja benne, hogyan ültetik már gyerekkorban el a fogyasztási kényszert. Mestermű.

 

THRIFT SHOP

Ez a leghíresebb száma, és az egyik legmókásabb is, nem másról mint a turkálókról. Miközben azért van egy olyan rétege is, ami a kissé elanyagiasodott világunk ostorozza.

 

SAME LOVE

Sok zenész nyíltan áll a melegek jogai mellé, de a rappereknél mégsem olyan elterjedt ez. Ő mégis vállalja, hogy támogatja őket és szembeszáll a sztereotípiákkal.

 

AND WE DANCED

Egy vidám dal a bulizásról és a táncolásról, kiváló választás házibulikba. De lehet, hogy többről is szól? Ez nem kérdés, csak kicsit jobban oda kell figyelni a szövegre.

 

OTHERSIDE

Ezzel a számmal nyíltan szembemegy a legtöbb kortársával azzal, hogy kritizálja a többi rapper témáit és felhívja a figyelmet arra, milyen hatással lehet ez az adott zene rajongótáborára. Erőteljes és őszinte darab, mondhatni példaértékű.

 

 

Mennyire kötelező?

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7 - 8 - 9 - 10

    

Kedvenc albumunk – The Heist

  

"And trust me it's not dope to be 25 and move back to your parent's basement
I've seen my people's dreams die
I've seen what they can be denied"

 

0 Tovább

Aiden Grimshaw

A külföldi tehetségkutatók sorra meg tudnak lepni. Aiden Samuel Grimshaw-t hallgatva eszembe sem jutott, hogy neki köze van bármelyikhez, noha nem azért mert nem tehetséges, hanem a zenéje túlságosan elütő stílusú a tehetségkutatók általában világra engedett énekeseitől. Ezenkívül nem is olyan ismert és sztárolt, mint az ilyenkor várnánk. Szóval így hallgatva könnyen hihette az egyszeri ember, hogy undergroundabb körökből kapaszkodott fel. Mondjuk vehetjük annak, tekintve, hogy a hetedik brit X Faktor kilencedik helyezettjéről van szó.

Egyelőre egy lemeze jelent meg, ami kellemes keveréke a pop, elektronika és drum and bass stílusának. Az első linkelt számnál még van egy rapper is, aki vendégrappel egyet, hogy aztán Aiden olyan dnb refrént nyomjon, hogy olyanra évek óta nem volt példa. Üdítő és sokszínű album.

 

Mennyire kötelező?

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7 - 8 - 9 - 10

 

"Be, gotta be myself, I gotta be, gotta be myself
No one else"

 

0 Tovább

Alex Hepburn

Remek alkalmat kínálunk a hipszterkedésre Alex Hepburn személyében. Annyira új, hogy nem tudni róla semmit. Még wikipédia cikke sincs. Őrület, ugye? Az internet sötétebb rétege is bőszen hallgat az énekesnőről.

Annyit azért sikerült kideríteni, hogy április 15-én jön a Together Alone című lemeze, de semmi többet. Ja és, hogy londoni csaj.

  

Kiknek ajánljuk? Akik szeretik előbb hallgatni a zenéket, mint azok befutnának. Egyébként, meg minden pop/rock/blues-kedvelőnek. Meddig lesz az mp3-lejátszón? Majd kiderül, ha lesz lemeze. Emészthetőségi faktor – Egy-két szám alapján azt mondhatom, nem lesz vele gond.

  

Mennyire kötelező?

1 - még kiderül - 10

  

  

  "Underneath the ground 
Don’t say those words 
I wanna live but your words can murder 
Only you can send me under, under, under"

  

1 Tovább

The Dirty Heads

Nem akarok senkit elijeszteni azzal, hogy reggae zenéről van szó, mert ez nem igaz. Persze tudom, hogy valakinek ez nem ijesztő, nekik különösen ajánlott, de mások se legyintsenek a The Dirty Heads-re, mert szokás szerint más stílusok is keverednek az összképhez, így a végeredmény sokak számára befogadhatóbb lesz. Van itt hip hop, ska punk és a rock különböző alfajai is tiszteletüket teszik.

Még ha minden kötél szakad is hallgassuk nézzük meg az alább linkelt klipet, amiben Matisyahu is vendégszerepel. Kevés ilyen különleges hangulatú darab van, ami egyszerre laza és életigenlő, miközben melankolikus és keserű is kicsit. Egy zenei bravúr ilyen ambivalens érzések életre keltése. Persze vidámabb számaik is vannak, amik nem kevésbé jók.

Kiknek ajánljuk? Azoknak, akik nem győzik kivárni a tavaszt és a napsütést. Meddig lesz az mp3-lejátszón? Őszig mindenképp boldogíthat. Emészthetőségi faktor – Ha megfelelő hangulatban talál meg, rögtön ráérzünk.

 

Mennyire kötelező?

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7 - 8 - 9 - 10

    

Kedvenc albumunk – Cabin by the Sea

 

"I, I'm spread way too thin
Everybody wants to know what's happenin
I, I'm spread way too thin
What's the big rush now tell me why you're rushin
Why you rushin "

  

0 Tovább

NemZeneakadémia

blogavatar

ezt ismered?

Utolsó kommentek